kschmidt Site Admin
|
Posted: Thu Jun 02, 2005 11:26 am Post subject: element adres |
|
|
To jest uwaga którą otrzymałem z dwóch źródeł pocztą elektroniczną. Pozwalam sobie wkleić istotniejsze fragmenty.
Quote: | ...jeśli chodzi o Adres, należałoby go jednak z elementów zdefiniowanych już w rejestrze PESEL i dodatkowo wprowadzić identyfikatory rodzaju lokalizacji (dla podmiotu typu instytucjonalnego, przedsiębiorstwa), zameldowania, korespondencji, zamieszkania (dla osoby fizycznej).
Ostatni z wymienionych rodzajów powinien mieć dodatkowo możliwość wstawienia tekstu opisowego (np. "pod drugim przęsłem Mostu Poniatowskiego").
Ideałem adresowania jest przyjęte w systemach Urzędu Stanu Cywilnego. W przeciwnym razie grozi nam niezły bałagan (...)
...łączenie w danych rodzaju obiektu ('ul. ') oraz nazwy ulicy i numeru jest niewłaściwe. Takoż łączenie tytułu z nazwiskiem i imieniem.
Nie rozumiem, dlaczego łączone są z sobą w jeden obiekt dane, które ludzie będą potem ustawiać w różnej kolejności, kompletnie lub nie? ('dr Jan Kowalski', 'Kowalski Jan, dr', 'dr Kowalski Jan', 'dr Kowalski', 'Jan Kowalski, dr'. Generalnie trzymałbym się zasady rozdzielnego traktowania wszystkich elementów składowych danego obiektu. |
_________________ --
Kazimierz Schmidt |
|